Temmuz 31, 2013

Balıkesir'de orman yangını

Balıkesir'de dün öğle saatlerinde başlayan orman yangını devam ediyor. Yerleşim yerlerine doğru ilerleyen yangın nedeniyle 3 köyün boşaltıldığı bildirildi.

Balıkesir’in kepsut ilçesine bağlı Sarıfakılar köyü yakınlarındaki ormanlık alanda, dün saat 15.00 sıralarında henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıktı.

Hava sıcaklığının 35 dereceye çıkması ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, geniş bir alana yayıldı.

İtfaiye ekiplerinin söndürme çalışmalarına, 2 helikopter ve 2 uçakla havadan destek verildi. Ancak, havanın kararmasıyla havadan yapılan müdahaleye son verildi.

Yangın söndürme çalışmaları şu saatlerde yalnızca karadan yapılıyor. Arazinin sarp yapısı nedeniyle yangına müdahalede zaman zaman güçlük yaşanıyor.

3 KÖY BOŞALTILDI

Gece saatlerinde bir açıklama yapan Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, yangın nedeniyle 3 köy ve 2 mahallenin boşaltıldığını söyledi. Cankul, Sarıfakılar’ın Kurular ve Dedekaşı köyünün Musular mahalleleri ile Tilkicik, Sarıçayır ve Dombaydere köylerinin boşaltıldığını belirterek, “3 köy ve 2 mahallenin sakinleri, hayvanları ve traktörleriyle civar köylere götürüldü ve yerleştirildi. Bu köylerde ciddi bir zarar yok. Sarıçayır’da 3 ev yandı. Yangın, Dombaydere köyüne hızla ilerliyor” diye konuştu.

20 KİLOMETRELİK ALANDA ETKİLİ

Kontrol altına alınamayan yangının Bigadiç ilçesine doğru yaklaşık 20 kilometrelik bölgede etkili olduğunu vurgulayan Cankul, şunları kaydetti: “Gece saatlerinde rüzgar durdu, yangının yayılması yavaşladı. Yangın halen sürüyor. Kepsut ve civarı, özellikle sabah saatlerinde sürekli rüzgar alan bir bölge. Sabah saatlerinde bölgemizde tekrar rüzgar başlayacak. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğünce, iş makineleri ve arazözlerle yangının önü kesilmeye ve kontrol altına alınmaya çalışılacak. Sabahtan itibaren de havadan müdahaleyle tamamen söndürülmesi planlanıyor. Umarım rüzgar olmaz ve yangını kontrol altına alırız.”

HATAY’DA 30 HEKTAR KÜL OLDU

Hatay’ın Belen ilçesinde ise yangın, iki ayrı noktada başladı. Şiddetli rüzgarla yayılan ve Belen Rüzgar Enerji Santrali’ne doğru ilerleyen yangına 2 uçak ve 5 helikopterle müdahale edildi. Havanın kararmasıyla yalnızca karadan devam eden söndürme çalışmaları sonucu, alevler kısmen kontrol altına alındı. Yangında yaklaşık 30 hektar kızılçam ormanının zarar gördüğü bildirildi.

Yorumunu Gönder :

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir